Warszawska Pyza 2018

REKLAMA
Znamy już finalistów - głosowanie trwa!!!
REKLAMA

Do 17. sierpnia swojego faworyta można wybierać spośród 10. finalistów:

REKLAMA

1. El Puertito, Nocny Market, ul. Towarowa 3. Specjalnością El Puertito, którym zawiaduje szef kuchni z Fuerteventury, są owoce morza przyrządzane na różne sposoby, m.in. ostrygi, ośmiornice czy langustynki.

2. Frank, ul. Polna 18/20. Znany bywalcom Nocnego Marketu słodki koncept w tym sezonie dorobił się niewielkiej stałej siedziby. Główna specjalność zakładu jest wciąż ta sama: lodowe kanapki w maślanych ciachach.

3. Keboom, Hala Gwardii, Hala Koszyki, ul. Dąbrowskiego 15a. Kebab w wersji wege? Na taki pomysł wpadli właściciele Kebooma, który działa już w trzech miejscach w Warszawie. Kebab przyrządzany jest na świeżo wypiekanych lawaszach z dodatkiem wegańskich serów i firmowych sosów.

4. Kura, ul. Nowolipki 15. Nazwa mówi sama za siebie: specjalnością są tu dania z kurczaka, od smażonych skrzydełek przez panierowane kąski z piersi po gorące kanapki z firmowymi sosami.

REKLAMA

 
5. Le’Pię, ul. Topiel 12. Ten niewielki barek specjalizuje się w pierogach, których rodzaje zmieniają się wraz z pojawianiem się sezonowych składników. W menu znajdziecie m.in. pierogi z kaszanką, z karmelizowanymi morelami, z ziemniakami i bobem czy klasyczne z jagodami.

6. Myri & Gustaw Langosze, Nocny Market. Langosze, czyli smażone na głębokim tłuszczu wytrawne, pulchne placki, to chyba najpopularniejsza uliczna przekąska na Węgrzech. Teraz spróbujecie ich także w Warszawie.

7. Night Burger, Nocny Market. Przez kilka sezonów burgery dominowały w ofercie warszawskiego street foodu. I choć obecnie jest on bardziej zdywersyfikowany, dobre kanapki nadal są w cenie. Night Burgerem zawiaduje znany w mieście Pan Tasak.

8. Piekarnia Gruzińsko-Ormiańska Marukyan, ul. Zamieniecka 80, Hala Mirowska, al. KEN 49 lokal 5. To już minisieć specjalizująca się w gruzińskim i ormiańskim pieczywie. Kupić tu można chleby puri, ale przede wszystkim ciepłe, wypełnione farszem chaczapuri.

REKLAMA

 9. Pizza di Strada, ul. Fredry 9. Polacy kochają pizzę i kochać muszą ją też twórcy food trucka Pizza di Strada. Do przygotowania placków używają oryginalnych włoskich składników, np. kremowej mozzarelli di bufala czy mortadeli.

10. Yatta Ramen, ul. Bartoszewicza 3. Niewielki lokalik na granicy Powiśla specjalizujący się w ramenie, daniu rodem z Japonii, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Krótka, licząca zaledwie trzy pozycje karta, wysokiej jakości składniki i zero pretensji.

Zwycięzcę wskaże jury w składzie: Adriana Marczewska, szefowa kuchni WuWu Baru na terenie dawnej fabryki wódek Koneser, Karolina Czarnecka, aktorka Pożaru w Burdelu, Tomasz Czajkowski aka Magiczny Składnik, bloger i fotograf kulinarny, Katarzyna Pałczyńska i Jarosław Szpakowski, właściciele baru Pyzy, Flaki Gorące, ubiegłoroczni laureaci Pyzy oraz wyżej podpisana.

Głosowanie dostępne na stronie:

REKLAMA

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,23760242,warszawska-pyza-2018-to-nasza-dziesiatka-finalistow.html

Ogłoszenie wyników 19 sierpnia podczas zlotu Żarcie na Kółkach na błoniach PGE Narodowego.

Regulamin plebiscytu dostępny w serwisie warszawa.wyborcza.pl.

REKLAMA

SŁUCHAJ ROCK RADIA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Copyright © Grupa Radiowa Agory