Książęce Warsztaty Gotowania z Wyobraźnią
Warto zastanowić się jak gotować i grillować - kreatywnie. Dziennikarze z wielu różnych redakcji, w tym oczywiście reporter Rock Radia, wzięli udział w kreatywnych warsztatach kulinarnych organizowanych w CookUpStudio! w Warszawie. Czego się nauczyliśmy?
Gotujcie wspólnie!
Przede wszystkim polecamy Wam wspólne gotowanie. To zawsze świetna zabawa i integrujące doświadczenie. Chcecie wymyślić nowy przepis? Na warsztatach podano nam na to jeden ze sposobów. Każdy z członków grupy (my zostaliśmy podzieleni na cztery drużyny, a nasz reporter trafił do grupy: "Prawie Najbystrzejszych") musi określić siebie trzema cechami charakteru. Następnie wymyślamy produkt kulinarny, który pasuje do naszej cechy (przykład: spokojny-woda, niewinny-mleko, pracowity-mąka, itd.). Z tak opracowanych produktów staramy się złożyć nową, wyjątkową kompozycję.
Bądźcie kreatywni!
-Nie bójcie się nowych smaków i nietypowych połączeń! - mówił nasz kuchenny mentor, Piotr Pielichowski, uczestnik jednego ze słynnych telewizyjnych show kulinarnych.
-Prażone orzechy włoskie, niebieski ser pleśniowy i truskawka - nabite na wykałaczkę i zatopione w gorącej gorzkiej czekoladzie - takie koreczki zaskoczą niejedno, nawet bardzo wyrafinowane podniebienie.
Używajcie ziół i przypraw!
-Przede wszystkim świeże zioła! Koniecznie kupcie bazylię, świeży rozmaryn i grillujcie, smażcie oraz duście z jego całymi gałązkami wszystkie mięsa. Do tego czosnek! Całą główkę przekrójcie w szerz i wrzućcie na patelnię razem z mięsem! Dorzućcie soli, cukru, chilli, soku z cytryny - to wszystko dopala nam smaki! - dodaje Piotrek Pielichowski.
Opowiadajcie o jedzeniu!
Smakowanie potraw to w dużej mierze wyobraźnia. Kiedy o jedzeniu opowiadamy swoim gościom, opisujemy skladniki i przyprawy, których użyliśmy - pobudzamy szare komórki, a wraz nimi zmysły i kupki smakowe naszych gości, którz tych wykwintnych aromatów mogą łatwiej się doszukać.
Zadbajcie o napoje!
Znakomitym uzupełnieniem może być nie tylko wino, ale równie szlachetny trunek piwny.
Lager, pszeniczne, ciemne - każdy rodzaj lekko gazowanego i schłodzonego napoju z pianką znajdzie swojego kompana na talerzu.
Nasz przepis!
Drużyna reportera Rock Radia stworzyła szaszłyki z indyka, którego pierś peklowaliśmy przez dwie godziny w oliwie z oliwek, czosnku, rozmarynie i odrobinie piwa. Tak przygotowane mięso pokroiliśmy w ok 10. cm. paski, które nabijaliśmy na patyk na przemian z owocami bezpestkowego winogrona. Smażyliśmy ok. 2 minut z obu stron, oczywiście dokładając świeżego rozmarynu, czosnku i przypraw.
Relacje z warsztatów przeprowadzoną przez Kubę Olszewskiego z Rock Radia możecie odsłuchać TU .
Smacznego!