Urlop na talerzu

REKLAMA
Koniec urlopu? Nic straconego! Co zrobić aby przedłużyć sobie wakacje we własnej kuchni?
REKLAMA

W tym tygodniu rozmawiamy o gorących przepisach przywiezionych z urlopów. Każdy kto chociaż raz zasmakował się w kuchni śródziemnomorskiej na pewno nie raz wraca do tych miejsc w swojej domowej kuchni.

REKLAMA

Istotą śródziemnomorskiej kuchni jest jej prostota i łatwość przygotowania np. jak można zrobić typową śródziemnomorską przystawkę/przekąskę: na lekko przypieczony chlebek (grzankę) pociera się pomidora po czym polewa delikatnie oliwą i dodaje odrobinę soli i pieprzu i bazylii – warto spróbować to jest naprawdę proste w przygotowaniu a niezwykle smaczne. Generalnie każdy sos pomidorowy, do którego dodaje się odrobinę oliwy, czosnku i bazylii po dodaniu makaronu jest już gotowym lekkim i pożywnym daniem, nad którym naprawdę nie trzeba się napracować – to jest istota kuchni śródziemnomorskiej.

Jedząc "słoneczne" dania będziemy zdrowsi!

Jest udowodnione, że dieta śródziemnomorska, której nieodzownym elementem jest oliwa z oliwek działa dobroczynnie na zdrowie. Udowodniło, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską są zdecydowanie bardziej odporne na schorzenia naczyniowo-sercowe jaki i cukrzycę oraz inne typowe choroby cywilizacyjne.  

  Hiszpanie należą do jednych z najbardziej długowiecznych narodów świata – między innymi z racji diety śródziemnomorskiej. (Pomimo, że łamią wszelkie inne zasady zdrowego  żywienia jak np. jedzą wielkie obiado-kolacje po godzinie 23:00 wieczorem. Restauracje np. otwierają się od godziny 21:00).  

REKLAMA

Posłuchaj jakie pomysły mieliśmy na dania które możesz zrobić w swoim domu:

borgesborges redakcja

REKLAMA

SŁUCHAJ ROCK RADIA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Copyright © Grupa Radiowa Agory