Urlop na talerzu
W tym tygodniu rozmawiamy o gorących przepisach przywiezionych z urlopów. Każdy kto chociaż raz zasmakował się w kuchni śródziemnomorskiej na pewno nie raz wraca do tych miejsc w swojej domowej kuchni.
Istotą śródziemnomorskiej kuchni jest jej prostota i łatwość przygotowania np. jak można zrobić typową śródziemnomorską przystawkę/przekąskę: na lekko przypieczony chlebek (grzankę) pociera się pomidora po czym polewa delikatnie oliwą i dodaje odrobinę soli i pieprzu i bazylii – warto spróbować to jest naprawdę proste w przygotowaniu a niezwykle smaczne. Generalnie każdy sos pomidorowy, do którego dodaje się odrobinę oliwy, czosnku i bazylii po dodaniu makaronu jest już gotowym lekkim i pożywnym daniem, nad którym naprawdę nie trzeba się napracować – to jest istota kuchni śródziemnomorskiej.
Jedząc "słoneczne" dania będziemy zdrowsi!
Jest udowodnione, że dieta śródziemnomorska, której nieodzownym elementem jest oliwa z oliwek działa dobroczynnie na zdrowie. Udowodniło, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską są zdecydowanie bardziej odporne na schorzenia naczyniowo-sercowe jaki i cukrzycę oraz inne typowe choroby cywilizacyjne.
Hiszpanie należą do jednych z najbardziej długowiecznych narodów świata – między innymi z racji diety śródziemnomorskiej. (Pomimo, że łamią wszelkie inne zasady zdrowego żywienia jak np. jedzą wielkie obiado-kolacje po godzinie 23:00 wieczorem. Restauracje np. otwierają się od godziny 21:00).
Posłuchaj jakie pomysły mieliśmy na dania które możesz zrobić w swoim domu:
borges redakcja