Plebiscyt - Warszawska Pyza
W tym roku sięgnęliśmy do wspomnień i poszukaliśmy miejsc pamiętających początki kulinarnej transformacji po 1989 r. Sprawdziliśmy, czy wciąż istnieją budki, okienka i barki, których jedzenie budziło wtedy nasz zachwyt. Zajrzeliśmy do lokali, które otwierali przybysze z nieznanych nam wówczas krajów. Okazało się, że kandydatów do tytułu najbardziej kultowego street foodu w stolicy jest całkiem sporo. Nie są to już może najmodniejsze adresy, ale wciąż przyciągają klientów.
Warszawka Pyza Redakcja
Jurorami w tym roku są:
Agata Wojda – ceniona szefowa kuchni i felietonistka kulinarna, Diep Ngoc – doświadczona restauratorka, współzałożycielka Viet Street Food wyróżnionego tytułem Warszawskiej Pyzy 2016 r.,
Areta Szpura – ekoaktywistka i autorka bestsellerowej książki „Jak uratować świat, czyli co dobrego możesz zrobić dla planety”, Bogumiła Siedlecka-Goślicka – vlogerka prowadząca kanał na YouTubie „Anioł na resorach”,
Kuba Kuroń – szef kuchni w rodzinnej firmie „Kuroniowie”, bloger Kuron.com.pl i autor książek kulinarnych,
Matteo Brunetti – współprowadzący program „Bitwa na smaki” w Kuchni + i promotor tradycyjnej włoskiej kuchni w Polsce
Kamil Siałkowski, dziennikarz „Gazety Stołecznej".
Na swoich faworytów możecie głosować także i wy, za pośrednictwem strony internetowej. Można to robić do 22 sierpnia pod TYM LINKIEM
Wybór jury oraz wyniki głosowania czytelników zostaną ogłoszone podczas zlotu Żarcia Na Kółkach: Festiwalu Food Trucków i 6. Mistrzostw Burgerowych na PGE Narodowym 24-25 sierpnia.